De Botanische Tuin KralingenLike us op Facebook
De Hortus Botanicus

Het bestaan van geneeskrachtige planten is sinds mensenheugenis bekend. In de middeleeuwen werd bijvoorbeeld een elixer uit de bast van de treurwilg gebruikt als pijnstiller en nu blijkt dat daarin een stof zit die veel weg heeft van onze aspirine. In de 17de eeuw waren medicinale planten onderwerp van studie op de universiteiten. Het plantenmateriaal kwam uit de universiteitstuin, de Hortus Medicus. Deze tuinen diende vooral voor medisch onderzoek en voor het leveren van geneeskrachtige planten aan artsen en apothekers. Later werd de oogst meer benut voor wetenschappelijk plantkundig (botanisch) onderzoek, vandaar de naamswijziging in Hortus Botanicus.

De Medicinale Plantentuin
Ontwikkeling van Geneesmiddelen

De verzameling gedetermineerde geneeskrachtige planten die de Botanische Tuin heeft, is blijvend actueel. Nog steeds staan bij het zoeken naar nieuwe medicijnen vaak natuurproducten model. Daarbij wordt de chemische samenstelling en de geneeskrachtige werking ervan opgespoord, gezuiverd en nagemaakt. Voor jong en oud is het interessant en waardevol om de link tussen de geschiedenis van de oude medicinale tuinen en ons huidige gebruik van medicijnen te kunnen leggen.

Feiten en Wensen

De medicinale plantentuin zal eruit komen te zien, zoals deze vroeger bij veel ziekenhuizen en universiteiten eruit zag. Voor elke toepassing wordt een perk ingericht. Op informatiebordjes staat waarvoor de planten worden gebruikt en welk deel van de plant nuttig is. De bordjes worden van RVS gemaakt en gaan dus langdurig mee. In de Botanische Tuin is reeds een redelijke collectie geneeskrachtige planten en bomen aanwezig.