De Botanische Tuin KralingenLike us op Facebook
  "Nieuwsbrief Maart/April 2020"
Vrienden van de Botanische Tuin Kralingen.

Overvloedige regen en relatief hoge temperaturen in de eerste maanden van dit jaar zorgen op dit moment voor uitbundige groei en bloei van de voorjaarsplanten. Iedereen ziet uit naar het voorjaarszonnetje en de gelegenheid om hiervan te genieten in onze prachtige Botanische Tuin Kralingen! Hoewel de opening van het seizoen door de ontwikkelingen rond het Coronavirus niet zoals gebruikelijk in mei zal plaatsvinden, hopen we u weer snel uit te kunnen nodigen om een kijkje te komen nemen. Meer dan ooit zien we ernaar uit om te genieten van onze prachtige planten, de voorjaarsbloei en natuurlijk het resultaat van de inzet van onze tuinman Ton en zijn onmisbare vrijwilligers!

Stichting Vrienden Botanische Tuin Kralingen

Helaas zult u dan ook zelf kunnen zien dat het niet goed gaat met een deel van de bomen in de tuin. De stagnerende waterafvoer tast de wortels aan. De noodzaak tot een structurele oplossing wordt steeds pijnlijker duidelijk, waarover verder in dit bericht meer.
De oudste Haagbeuk van Kralingen heeft nog slechts enkele takken en is verworden tot een tuinobject. Een 80 jaar oude Robinia is geknot om te kijken of ze nog gered kan worden. Een 100 jaar oude Taxus gaat het niet redden. De Esdoorn op het plein heeft roetschorsziekte moet worden gerooid wegens gevaar voor de volksgezondheid. De beeldbepalende Linde van ruim 100 jaar oud in het midden van de tuin begint al tekenen van zwakte te vertonen Een deel van onze buxushaagjes heeft last van schimmel. Jonge boomaanplant slaat niet aan, doordat het te nat is. Dringende actie is gewenst.

Meer bezoekers
Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden. Met steun van de Vrienden zijn in 2019 langs de oude muur bijzondere Stinzenbollen geplant. Dit zijn verwilderende voorjaarsbollen, -knollen en wortelgewassen die ook vaak op buitenplaatsen worden gezien en goed in onze tuin passen.
Met hulp van onze vrijwilligers werden de paden voorzien van zogeheten Hanzekrans. Dit geeft een natuurlijk aanzicht en draagt bij aan de waterafvoer. Helaas staan de paden en een deel van de tuin na regenval toch nog blank. Nieuwe pompen zorgen inmiddels voor een snellere afvoer.

Vervolg